Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Vanliga frågor

Får jag vara anonym?
Ja. Om du som läsare vill lämna information anonymt så skyddar vi dig som källa enligt svensk lag. Att avslöja en anonym källa är straffbart. För offentliganställda tjänstemän gäller även medelarskydd. Myndigheter får inte försöka ta reda på vilka som lämnat uppgifter till media.

Hur många kvinnor i Sverige har nu dödats av en närstående man?
Den aktuella siffran finns på bloggen. Vad den anger är att ”minst (…) kvinnor i Sverige har under 2000-talet dödats av sin man, ex-man eller pojkvän.” Vi räknar endast fall då det finns en fällande dom, ett erkännande eller en avslutad polisutredning.

Hur vet ni att siffran stämmer?
Det vet vi. För att säkerställa siffran måste vi dock gå igenom polisanmälningar från landets 21 länspolismyndigheter. Bara så kan vi vara säkra på att vi har räknat alla fall. Det arbetet gör vi en gång om året.

Varför är det inte bild på alla dödade kvinnor?
De närmast anhöriga har själva beslutat om namn-och bildpublicering.
Kan jag själv studera ert arkiv?
Nej. Undersökningen är vår, och materialet innehåller material och bilder som vi vet att de anhöriga inte vill delge allmänheten.

Var hittar jag mer information om dödligt våld mot kvinnor i nära relation?
Brottsforskaren Mikael Rying har publicerat flera rapporter i ämnet. Från och med 2012 ska allt dödligt våld i nära relation rapporteras till socialstyrelsen, som gör såkallade dödsfallsutredningar.

Varför visar ni inte namn och bild på gärningsmännen?
Vi har publicerat namn och bild på dömda gärningsmän, men inte samtliga. Chefredaktör Jan Helins publicistiska hållning är att deras identitet visserligen är av allmänintresse, men en del av männen har avtjänat sina straff, och en publicering måste vägas mot andra omständigheter, som det faktum att många av dem har minderåriga barn.

Varför skriver ni inte om gärningsmännen är födda i Sverige?
Vi ser inga skäl att kartlägga vilka länder gärningsmännen är födda i. Dödligt våld mot kvinnor i nära relation är ett globalt samhällsproblem, det förekommer i alla samhällsgrupper, i alla nationer och inom alla religioner och livsåskådningar. Samtidigt som ingen religion eller kultur förespråkar våld mot kvinnor. Problemet är komplext. Det handlar om kontroll, makt och upplevd förlust av makt. Här finns även faktorer som missbruk, psykisk sjukdom, trauman och sociala problem.

Vilka är gärningsmännen?
Påfallande är att omkring 90 procent har psykiska problem, är psykiskt störda eller sjuka. Depressioner är vanliga. Mer än var femte man tar sitt liv efter att ha dödat. Svartsjuka och kontrollbehov är vanligt. De flesta dödar med kniv. Gärningsmännen är annars i olika åldrar och återfinns i alla samhällsklasser, även om missbruk, arbetslöshet och sociala problem är vanliga.

Vilket är det vanligaste motivet?
I mer än vartannat fall finns en separation med i motivbilden. Kvinnan dödas när hon vill lämna en kontrollerande man. Situationen kan också bli farlig när hon träffat en ny man.

Varför skriver ni inte om kvinnor som mördar sina män?
Det är riktigt att även kvinnor dödar närstående män, det händer ungefär fyra gånger varje år. Hon har nästan alltid själv utsatts för våld i relationen. Självförsvarssituationer är vanliga, liksom missbruk. Även de morden kan naturligtvis granskas, för i många fall har varningssignaler funnits.

Morden minskar i Sverige, så varför fortsätter ni bevaka ämnet?
Mord minskat sammantaget i Sverige. Men kvinnomorden ligger på samma nivå, ungefär 17 kvinnor dödas varje år av sin man, ex-man eller pojkvän. Det är dock riktigt att det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation har minskat om man går tillbaka till 70-talet. Det kan bero på ökad medvetenheten, och även att akutsjukvården har blivit bättre på att rädda livet på knivskurna människor.

Varför låtsas ni inte om att även kvinnor slår sina män?
Först och främst är det viktigt att skilja på våld i hemmet och dödligt våld. De flesta som slår sin partner dödar inte. En del män som dödar sin hustru har aldrig använt våld mot någon. Det är ovanligt att en man som dödat sin kvinna återfaller och gör om det. Dödligt våld mot kvinnor ska förstås och studeras som ett särskilt samhällsproblem.

Många fler män dödas än kvinnor, så varför granskar ni kvinnomorden?
Det är sant att fler män än kvinnor mördas. Men det dödliga våldet mot kvinnor är speciellt på det sättet att hon nästan alltid dödas hemma av någon hon älskar eller har älskat, har litat på och i många fall fått barn med. Brotten har i alltför hög grad betraktats som ”privatsak” och ”familjetragedi”, en enskild sorglig olyckshändelse. Vi menar att det är fel. Vi anser att de hä’r morden och dråpen är ett samhällsproblem och misslyckande. Händelsen har föregåtts av varningssignaler som inte gått fram eller nonchalerats. Därför vill vi lyfta frågan, så att siffran 17 dödade kvinnor varje år kan minska.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB